Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

# IBM 2015 Placement Paper (Aptitude)

1)A printer started its work at 8.15 a.m and ended its work at 9.20 p.m. It was interrupted twice
for the time duration of 42 min. It can print 100 instructions per hour. Approximate how many
instructions it can print?
ANS:
-------
Time duration from 8.15am to 9.20pm = 13 hours 5 min = 785 minutes
stoppage for 2*42 min= 84 min
effective running time = 701 min
in 60 min 100 instructions are printed
in 1 min = 100/60 instructions
in 701 min , we have 701*100/ 60 = 1168.33 instructions

2)Printer A prints 8192 character per min and printer B prints 13862 character per min four
character are equal to one word. Printer A starts at 7:15 am while Printer B starts at 7:29 am then
at what time both will have same no of words printed .
ANS:
-------
"four character are equal to one word"
8192/4*(t+14)=13862/4*t
8192*(t+14)=13862*t yields the same result
t=20.2272 minutes = about 20 min 14 sec
7:49:14 am

3)two glasses were filled with 1/3 and 1/4 milk. they were filled with water &then mixed in
tumbler. what is the percentage of milk in the resultant.
ANS:
-------
total milk =1/3 + 1/4 =7/12
total water = 2/3 + 3/4 = 17/12
total vol = 2
so % of milk =(7/12/2)*100=175/6

4)Some people are standing square. From them 32 are removed and then form a small square and
then 8 more removed. now we cannot form the square. so how many people are there at the
beginning?
ANS:
------
ans is 81
initial 81 form square and removing 32 gives 49(7*7) which also give square.
romoving 8 results in 41 which is not perfect square

5)A COMPANY BOUGHT TWICE AS MANY SMALL ENVOLOPES AS LARGE
ENVOLOPES .IT USED UPTO 1/13 OF THE SMALL ENVOLOPES AND 5/6 OF THE
LARGE ENVOLOPES.WHAT FRACTION OF THE TOTAL NUMBER WAS LEFT
UNUSED?
ANS:
------
Let small envelopes bought=2x
Large envelopes bought=x
Total No. of envelopes bought=x+2x=3x
Small envelope unused=(12/13)*2x=24x/13
Large envelope unused=(1/6)=x/6
Total envelope unused=(24x/13)+(x/6)=157x/78
Fraction of the total envelope unused=(157x/78)/3x=157/234

6)A printer begins printing forms at 9.33 AM,at the rate of 66 forms per minute ,another printer
begins at 9.50 AM ,printing 77 forms per minute .At what time will the two printers have printed
the same number of forms?
ANS:
------
66*60/t = 77 *60/t+17
6t+102=7t
t = 102 i.e 1 hr42 min
ans is 11:20 Am

7)A printer can print 17000 billing state ments in an hour .one day,the printer began printingat
1.26am,the printing was interupted twice.fr 50mins each time .the job was finished at 6.06pm.hw
many statements did the printer printer?
ANS:
-------
1:26-6.06= 16.80 hrs. = 1040 minutes
Printer was interrupted twice for 2 minutes
therfor 50*2=100 minutes
printerd worked for 1040-100 = 940 minutes.
60 minutes----------17000 statements
1minut--------------17000/60
940 minutes-------- 17000x940/60 = 266,333 statements per minute

8)in a grass field, If there are 40 cows, they could eat for 40 days. If there are 30 cows, they
could eat for 60 days. Than if 20 cows, How much day they could eat?
ANS:
------
40 COWS TAKE 4O DAYS
AND 30 COWS TAKE 60 DAYS
ITS OBVIOUS THAT 10 COWS LESS 20 DAYS MORE
SO 20 COWS WILL TAKE 80 DAYS

9)4 thieves entere a bakery and stoled bread one after the other.Each one took half of the total
number of breads+half a loaf.If 3 breads were remaining what is the total number of breads.

10)A person has Rs 100/- in his pocket, he can as 25 pencils or 15books. He kept 15% of the
money for travelling expenses and purchased 5 pencils.So how many books he can purchase with
the remaining money.
ANS:
------
10 books+ 5rs remaining

11)There are 20,6 and 9 rupees notes. you have to form 99 rupeeswith minimum number of
notes.At what minimum number of notes youcan achieve this?
ANS:
------
20*3 = 60
6*2 = 12
9*2 = 18
9*1 = 9
--- ---
8 99
--- ---
8 notes

12)In a square , all the mid points are joined. the inner squareis shaded. If the area of the square
is A, what is the shaded area?
ANS:
-------
A/2

13)In a soap company,a soap is manufactured with 11 parts.....for making one soap,u will get one
part as a scrap...at the end of the day,u have 251 such scraps....from that ,how many soaps can be
manufactured?
ANS:
--------
25scraps.
when we 251/11 we get quo=22(i) rem=9.
1 soap = 11 parts we get 1 scrap.
from 22 soaps we get 22 scraps.
22+9 =31 scraps => 2 soaps(ii)+2scraps+9scraps
2scraps+9scraps = 11scraps = 1 soap(iii).
Total = 22+2+1=25soaps.

14)A Bacteria is doubling at every 4 min. After 40 min 1024 bact. At what time there will be 256
bacteria?
ANS:
-------
Calculating backwards...
40 min - 1024
36 min - 512
32 min - 256

15)A letter has to be printed as 100 lines with 50 character per line,if the printer can print 40
character per line,how many lines it will take?
ANS:
100 lines with 50 character per line, thus total number of characters to be printed= 100*50=5000;
Now, if the printer is printing 40 charcters per line, total number of lines required= 5000/40=125
lines

16)In a bus left side there are 19 seats available,2 fewer seats in right side,two people can sit in a
seat,last seat capacity is 5,then how many people can sit in the bus?
ANS:
77 people...
1 1 1 1
1 1 1 1
1 1 1 1
1 1 1 1
1 1 1 1
1 1 1 1
1 1 1 1
1 1 1 1
1 1 1 1
1 1 1 1
1 1 1 1
1 1 1 1
1 1 1 1
1 1 1 1
1 1 1 1
1 1 1 1
1 1 1 1
1 1 1 1
1 1 1 1 1

17)A thing cost \$500,the amount is decreased by 20%,then how much less must be paid?
ANS:
100\$
Price after 20% decrease=500-(500*20/100)=400
Amount less to be paid=500-400=100

18)In a software company 2/6 of people know C++,1/2 of them know java,1/5 of them know
neither,find the total possibility to know C++?

19)The printed price on a book is 400, a bookseller offers a 10% discount on it. If he still earns a
profit of 12&, the CP of the book is
a) 280
b) 352
c) 360
d) 300

20) What sum of money will accumulate to Rs.5300 at 8% rate of interest in 9 months?
a)5000
b)5400
c)4500
d)4000

21) If 19 and 1140 are the respective HCF and LCM of two numbers, which are greater than 19
then what will be the possible number of such pair?

22)IN a lawn,grass grows equally thick and uniform rate every day.It takes 24days for 70 cows
to graze and 60 days for 30 cows.How many cows are required to graze lawn in 96 days.
ANS:
------

23)FOR A POETRY CONCERT OF 30 MINS A POET TAKES 1 HOUR FOR WRITING THE
POEM AND 6 HOURS TO REHEARSAL.HOW MUCH TIME WILL TAKE THE POET FOR
90 HOUR CONCERT?

24)company A rented a truck \$1000 per month. company B purchased the same type of truck for
\$35000.in addition company B paid \$120 monthly maintenance charges.what is relative cost to
the competing company for this type of truck after 6 years of operation

25)a printer begin printing at 7:54 am,at the rate of 104 forms per min. another printer begin at
8:20am. printing 117 forms per min. at what time will the two printer have printed the same
number of forms
ANS:
--------
first printer starts at 7.54
2nd printer starts at 8.20
difference is 26 mins
during this 26 mins first printer prints (26*104) = 2704 forms
take the time as 'x' in which both printer prints same no of forms.
so...
117*x = 2704+(104*x)
13x = 2704
x = 208 mins
which is 3 hrs 28 mins...
so 8.20 + 2.28 = 11.44am

26)in a library there are 5 computer cluster open for public use.each computer cluster consist 33
laptop.in first week 75 laptop are used.in second week 155 laptop used ,in third week 30 laptop
and in fourth week 160 laptop used.what fraction of library computer are in used in month?
a)3/5
b)2/7
c)2/3
d)1/14
e)1/4
ANS:
--------

27)a container of production line solvent is mixed at 22% strength and another is mixed at 53%
strength.to obtain 12 liter of a mixture that is 25% strength,how many liter should be used from
the container that is mixed at 53% strength?
a)4 liters
b)1 5/31liters
c)2 16/25 liters
d)5 35/53 liters
e)4/59

28)a company decided to install a fountain within it main entrance lobby.if fountain is to be 148
cm wide 297 long and 91 cm deep,how much water would be required to feel the fountain to a
depth of 69cm?(1liter=1000 cubic centimeters)
a)4000
b)5140
c)967
d)5360
e)3033

29) In a certain company 20% of the men and 40% of the women
attended the annual company picnic.If 35% of all the employees
are men .What % of all the employee went to the picnic?

30) A company instaled 36 punching machines at the begining of
the year.In the spring they instaled 9 additional m/c's
and th
(Ans is 9)check

31) company has offices in 2 buildings.53% of the copying machines in the 1st building and 48%
of the copying machines in the 2nd building received preventive maintanance last month. if 42%
of the company copying machines are in the 1st building then what % of all the copying
machines received preventive maintanance last month?

32)Two solutions of 90% and 97% purity are mixed resulting in 21 litres of mixture of 94%
purity. How much is the quantity of the first solution in the resulting mixture?

33)8 chairs are numbered from 1 to 8. Two women first choose two chairs from those marked 1
to 4 and 3 men selects 3 chairs from the remaining. Find the number of possible arrangements

34)A thermal chimney of circular cross section has outer and inner radii of 3m and 2m
respectively. Find the cost of cement finishing for the inner and outer surface at Rs20 per
sq.meter, if the height of the chimney is 56m.

35)A set of 7 pens, 9 erasers and 11 sharpeners costs Rs 79 and 2 pens, 5 erasers and 8
sharpeners cost Rs 42. Find the total cost of one sharpeners, one eraser and one pen.

36)A father of 6 children takes 2 of his children at a time to a circus as often as he can, without
taking the same pair of children together more than once. How many times does the father go to
the circus?

37)A person can buy 50 cds with \$135 and 15 dvds with \$100 nikitha has a budjet of \$1680 for
cds & budget of \$150 for dvds
How many cds & dvds in total can she buy?

38)A women uses 150 clips to pin 20 pages. How many clips will be required to pin 230 pages??

39)A jar contains 2 red, 3 blue, and 4 green marbles. Niki draws one marble from the jar, and
then Tom draws a marble. What is the probability that Niki will draw a green marble and Tom
will draw a blue marble?

40)There are 9 popsicles: 3 orange, 3 cherry, 3 grape. There are 4 children. What is the
probability that all 4 children will get the flavor of their choice?

41)Three people each toss a penny at the same time. What is the probability that two people get
the same side of the penny and the other person gets the opposite side?

## About the Author and Founder

Copyright @ CrackMNC 2014-2024
Divas Nikhra Theme by Crack MNC